FRANS RAFFINEMENT IN KLOEKE KAST

De Cairn Meije cd-speler onder de loep

Tom Beetz & Sjoerd van Aelst

Na een periode van stilte zijn Beetz & van Aelst even terug. En dat omdat er een nieuw cd-speler op de markt is gebracht. Waar een hifi-recensent zich al niet druk over moet maken. Honderden zijn er, cd-spelers in alle soorten, maten en prijzen. Waarom zou je een nieuwe speler op de markt brengen bij zo’n enorm aanbod? Alleen een cd-speler die eindelijk zo goed als een platenspeler klinkt of een bijzondere prijs-kwaliteitsverhouding heeft komt nog in aanmerking om onze rust te verstoren. Het Franse merk Cairn waar wij niet eerder van hadden gehoord meent aan deze voorwaarden te voldoen. En wij waren wel weer zo goed om deze claim aan een onderzoek te onderwerpen toen ons de Cairn Meije werd aangeboden. Dit apparaat afkomstig uit Villeneuve-Saint-Germain in Frankrijk hebben we vergeleken met twee referentiespelers, een Marantz uit dezelfde prijsklasse en een bijna twee keer duurdere Linn cd-speler.

CHIQUE DISPLAY

De Cairn komt technisch overeen met beide spelers: een 16-bitter met Philips loopwerk. Het geheel zit in een kloeke, ruim bemeten kast die voor driekwart leeg is (maar bij de duurdere modellen opgevuld is met extra printplaten). Het ziet er zowel van binnen als van buiten degelijk uit, met een minimum aan onopvallende knoppen en een chique blauwstralende display. De meest basale zaken kunnen handmatig worden uitgevoerd, maar voor de meer gevorderde handelingen is de afstandsbediening noodzakelijk. Zo kan het snel vooruit of achteruit spoelen en het instellen van het uitgangsvolume alleen met de afstandsbediening worden gedaan. Dit zijn natuurlijk de onbelangrijke aspecten, evenals het feit dat de Cairn een op hifi-modellen meestal niet aangetroffen shuffle-knop bezit. Muziek, daar gaat het om.

Wat dat betreft stelde Cairn niet teleur. In vergelijking met onze Marantz viel onmiddellijk op dat de Cairn aanzienlijk muzikaler is. Dankzij een hoog analytisch vermogen had Cairn opvallend weinig moeite om gecompliceerde muziek uit elkaar te rafelen, ook waar Marantz dicht liep en de neiging had scherpe en rafelige randen aan te brengen. In een uiterst gemene test hebben we John McLaughlin opgezet (Shakti-Verve) met de Indiase tabla-speler Zakir Hussain. Hussain laat zijn vingers razendsnel over het vel ratelen, en brengt daarmee talloze accenten en toonhoogten aan. Op de Marantz vloeiden de afzonderlijke aanslagen van de meest complexe slagwerkpartijen samen tot een geknars als van een bak grind. Cairn had er nauwelijks moeite mee en ook in de snelste roffels waren de afzonderlijke vingers nog te horen. Daarnaast heeft de Cairn een haarscherpe plaatsing, een aanzienlijke dieptewerking, en tekent het beeld zich hoog af (al hangt dat laatste voor een groot deel af van de luidsprekers). Opvallend is het rustige en evenwichtige geluidskarakter dat ontdaan is van elke scherpte en de muziek volledig los laat komen van de apparatuur. Ook wat dat betreft doet Cairn het beter dan de Marantz. Het totale karakter hebben we daarna bevestigd op een wat normalere jazzplaat van Fay Victor (In My Own Room - Timeless). Deze in Nederland woonachtige Amerikaanse zangeres leverde met haar debuut-cd prachtige en vooral origineel gezongen jazzstandards. De nummers zijn met uitstekende geluidskwaliteit op cd gezet, afgezien van hier en daar voorkomende scherpe s-klanken, die het uiterste eisten van zowel de cd-speler als de versterker. Wat we bij Shakti hadden gehoord kwam nu in gematigde vorm terug. Vooral wat rust en evenwicht betreft versloeg Cairn de Marantz, en hij ging ook iets gemakkelijk met de s-klanken overweg.

DYNAMIEK

Tenslotte kwam de meesterproef waarbij we de Linn cd-speler in een directe confrontatie met Cairn plaatsten. Eerlijk is eerlijk, Linn is op bijna alle fronten beter dan Cairn maar de verschillen zijn tamelijk minimaal. Linn heeft een nog beter analytisch vermogen en is net iets evenwichtiger, maar wat plaatsing en dieptewerking betreft is Linn niet beter. Het grootste verschil zit in de dynamiek die als het erop aankomt bij Linn groter is. Dat was vooral te horen op Shakti, waar Linn de boventonen van de tabla de helderheid van een rinkelende bel gaf, terwijl je bij Cairn al blij was dat hij niet dicht liep. Bij Fay Victor, waar dynamiek een veel geringere rol speelt, leek dit verschil dan ook veel kleiner. Overigens denken we dat Cairn aan dynamiek kan winnen als de potmeter voor het uitgangsvolume eruit wordt gehaald.

CONCLUSIE

De Cairn Meije is een cd-speler die niet als een platenspeler klinkt, maar wel een bijzonder goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Voor een krappe twee mille is de Cairn Meije aanzienlijk beter dan de iets goedkopere Marantz, maar nauwelijks minder dan de veel duurdere Linn.

 

Importeur: Clofis Nederland b.v., Den Haag, tel. 070-3471754, www.clofis.nl

Fabriek: CAIRN@wanadoo.fr